Navigatie

Datum laatste aanpassing 17 november 2021

Wat doen wij?       

Kwekerij Jos Verdaasdonk is een kwekerij gespecialiseerd in de opkweek van éénjarige zomerbloeiers, vaste planten en siergrassen en hortensia's.

Vanaf eind februari, als de eerste voorjaarskriebels u de tuin inlokken kunt u bij ons al terecht voor al uw voorjaars-bloeiers. Violen, Primula's, Bellis (madeliefjes), Myosotis (vergeet-mij-nietjes) en Ranonkels zijn vanaf die tijd in diverse kleuren te verkrijgen!

In de periode jan - juni worden zo’n 450 tot 500 verschillende soorten/kleuren planten opgekweekt. Vanaf medio april staan de bedden vol met alle denkbare éénjarige zomerbloeiers uit stek. Geraniums worden afgewisseld door verschillende soorten Fuchsia's, Verbena's en Surfinia’s.

Maar ook minder bekende soorten éénjarige zomerbloeiers worden gekweekt. De grijsbladige Lotus berthelotii met bijzonder gevormde oranjerode bloempjes, de eveneens oranjerode Arctotis (Venidium) en de diepbruine Cosmos Chocolata zijn zo maar enkele voorbeelden. Verder zijn alle denkbare perkplantjes (zomerbloeiers uit zaad) aanwezig. Van Begonia tot Salvia en van Afrikaantje tot Vlijtig Lies. 

Het assortiment kuipplanten bestaat onder meer uit Brugmansia, Lantana, Solanum, Salvia, Anisodontea en Malva. Door zijn uitstekende tuinprestatie is de Sundaville (Dipladenia) in diverse kleuren (rood, rose, wit, geel) de laatste jaren een steeds belangrijker artikel geworden in de categorie kuipplanten.

Voor een gedetailleerd overzicht van alle aanwezige éénjarige zomerbloeiers wordt verwezen naar het productenoverzicht op deze website!

Vanaf eind september start het najaars-seizoen. Naast de bekende (winterharde)Violen en Asters zijn ook Heide, Hedera, Sierkolen, Kalebassen en Bol-chrysanten verkrijgbaar!

Kijk voor de laatste nieuwtjes en mooie aanbiedingen op onze facebookpagina Kwekerij Jos Verdaasdonk, of kom langs, de cappucino staat voor u klaar!  

 

 

Tot ziens op onze kwekerij!

Garda en René Verdaasdonk
 

 

 

Blik op de voorbereidende werkzaamheden van een verkoopseizoen:

(klik met de muis op foto om de afbeelding te bekijken!!)

 

Het éénjarige zomerbloeierseizoen begint eerder dan u wellicht verwacht. Om u medio april te voorzien van kleurig volgroeide hangpotten (zie foto) moeten deze al in december worden opgepot.

Dit betekent dat het eigen (licentievrije) uitgangsmateriaal al in september moet worden gestekt en beworteld. Vervolgens worden de hangpotten medio december opgepot. Onze hangpotten worden voorzien van 5 tot 9 stekken.(zie foto).  

Het plantmateriaal wat niet zelf kan/mag worden gestekt komt begin januari binnen in stekbakken met een aantal wat varieert tussen 52 en 104 stuks per bak. Er worden tot eind januari ca. 800 hangpotten opgepot met verschillende soorten in in verschillende maten. (foto)  

Week 01

De stekken van de Franse geraniums zijn binnengekomen.    

Week 05

De meeste vaste planten worden afgeleverd op de kwekerij. De planten komen aan in een tray met 52 stuks en worden opgepot in 12 cm pot. Er wordt een speciaal grondmengsel gebruikt voor vaste planten. In het verleden werden de Franse geraniums ingekocht. Dit jaar kweken we ze voor het eerst zelf. Dit is best spannend want een Franse geranium stelt specifieke eisen aan temperatuur, vochtigheid, voeding en groeiregulatoren. We zijn daarom best trots op het (tussen)resultaat. (foto)   

Week 07

Nieuw in het assortiment: Eigen kweek Hortensia's in diverse kleuren en maten! De planten, die in Frankrijk worden opgekweekt, worden in week 7 afgeleverd. Waarom komen de planten uit Frankrijk? Door het mildere klimaat kunnen de planten voor de winterperiode langer en robuuster groeien en zijn dus erg goed vertakt.   

Week 09

Deze week staat in het teken van de voorbereidende werkzaamheden. In week 10 komt immers 75% van alle planten binnen. Diverse maten potten worden gevuld met grond (stekgoed als Surfinia, Verbena en Bacopa). De kleinere maten potjes worden ook gevuld met grond voor het zomergoed uit zaad (begonia, petunia en vlijtig liesjes)    

Week 10

Na tal van voorbereidende werkzaamheden werden in week 10 de zaailingen en het stekperkgoed op de kwekerij afgeleverd. (foto) Tot week 14 word gewerkt aan het oppotten en verspenen van alle binnengekomen plantjes!

Week 11

Na een week hard werken zijn we al een eind op weg. Het grootste deel van de potjes  is gevuld met éénjarige zaailingen en ook de stekjes zijn in de potten geplaatst al dan niet met (licentie)labels (foto).

Hoewel het als we buiten lopen haast niet is voor te stellen is, is het in de kas al 5 dagen boven de 30 graden geweest.  Het voorjaarszonnetje doet dus al aardig zijn best! Dat dit invloed heeft op de voorjaarsbloeiers kunt u zien op de volgende foto's van primula's (foto), violen (foto) en ranonkels (foto)

Week 12

Deze week worden de laatste planten opgepot en verspeend. Door de hoge temperatuur in de kas kunnen sommige soorten al worden uitgezet op de verkoopbedden. Op maandag zijn sedums, sempervivums en echeverias en woensdag zijn hortensia's uitgezet.(foto) Voor de verschillende soorten kunt u terecht in het productenoverzicht).

Omdat de nachttemperatuur nog ver onder nul daalt worden alle planten afgedekt. Omdat de temperatuur ook buiten wat aangenamer wordt verwelkomen we de eerste klanten die op zoek zijn naar voorjaarsbloeiers!! Ze hebben onze ingang van de kwekerij gevonden. Komt u ook? (foto)

Week 13

Er  worden enkele honderden potten gevuld met Primula's en Violen. Het eindresultaat mag er wezen. (foto)

Week 14 t/m 16  

Verder gaan we gewoon door met het uitzetten van de planten op de verkoopbedden. Hier een foto van de vorderingen tot nu toe. (foto)

Week 17  

Bloed, zweet en tranen.... maar het is ons gelukt!! We zijn er weer klaar voor, nu het weer nog!  

Welkom bij de virtuele Kwekerij Jos Verdaasdonk (foto).  

Komt u binnen (foto), de borden wijzen u de weg naar uw favoriete zomerbloeiers of vaste planten (foto).  Na uw rondgang langs de paden is het tussen de bloemen en planten heerlijk genieten van een gratis kopje koffie of thee op het vernieuwde terras, (foto en foto) met uitzicht op onze bloemenwaterval (foto)

Klanten u bent van harte welkom!

Voor de mensen die willen weten wat er na het zomerbloeier-seizoen gedaan wordt volgen hier wat foto's van de voorbereidende  werkzaamheden van het najaarsseizoen

In week 32 worden de eerste (winter)violen afgeleverd in tray's van 460 stuks (foto). De violen moeten één voor één overgeplant worden in 9 en 10 cm potjes. Na een aantal dagen is dit het tussenresultaat (foto), en een aantal dagen later is dit het voorlopige eindresultaat (foto)

In Week 37 en week 42  komen de tweede en derde series violen binnen. Inmiddels is de eerste serie al aan het groeien

Week 34  (foto) Opgepotte violen na 1e week

Week 35  (foto) Opgepotte violen na 2e week  

Week 36  (foto) Opgepotte violen na 3e week, en de eerste kleurtjes (foto)

Week 37   Opgepotte violen na vierde week (foto), en alle nu beschikbare kleuren (foto)  

Ook de violen voor de tweede fase (verkoopbaar medio oktober zijn inmiddels opgepot (foto)

Copyright © Kwekerij Jos Verdaasdonk 2024 Alle rechten voorbehouden